Združenje trgovskih agentov Slovenije ARRA

Novice


Arhiv: Direktiva o samozaposlenih trgovskih zastopnikih ohranjena za prihodnost

Evropska komisija je objavila poročilo o oceni Direktive Sveta z dne 18. decembra 1986 o usklajevanju zakonodaje držav članic o samozaposlenih trgovskih zastopnikih (86/653/EGS), v katerem priporoča ohranitev direktive v sedanji obliki.
V poročilu o oceni direktive o trgovskih agentih Evropska komisija ugotavlja:
- da direktiva v popolnosti izpolnjuje zastavljene cilje,
- da so prednosti, ki jih prinaša direktiva, presegle stroške,
- da je direktiva bistvenega pomena za ureditev področja in bo pomembna tudi v prihodnje.

Komisija, ki je odgovorna za ocenjevanje učinkov direktive priporoča, da se le-ta ohrani v sedanji obliki. Ugotovitve komisije so pozitivne za 590,000 trgovskih agentov na ravni B2B v Evropi, ki predstavljajo 1,7 milijona proizvajalcev, od katerih jih je 88% malih in srednje velikih podjetij.

Skoraj 30 let po objavi direktive, ta še vedno ohranja svojo vrednost in priznanje pomenu trgovskega agenta v poslovanju proizvodnih podjetij. Odločitev ni pomembna le za poklic trgovskega agenta, temveč tudi v interesu čezmejnega trgovanja s proizvodi.
»Vesel sem, da se pravni položaj trgovskega agenta ne bo spremenil«, pravi Paul Holtrop (Nizozemska), generalni sekretar, IUCAB.

Ob koncu leta 2013 je Evropska komisija želela zmanjšati administrativna bremena, kot del programa REFIT je proučila učinke predmetne direktive. Komisija je po proučitvi učinkov in stroškov direktive odločila, da mora ostati v veljavi. Direktiva, ki je bila sprejeta leta 1986, je izkazala učinkovito varstvo strank skozi več desetletij in predstavlja enoten pravni okvir za poslovanje s trgovskim agentom v Evropi. Vsaka članica EU mora upoštevati standarde direktive pri vzpostavljanju nacionalnega pravnega reda za trgovske agente.

Ukinitev te direktive bi povzročila težave pri sklepanju dogovorov/pogodb o čezmejnem poslovanju in bi vzpostavila pravno negotovost, tako za trgovske agente, kot tudi za proizvajalce. Posledično bi povzročila obvezna pogajanja pri vseh pogodbenih dogovorih ter odvečno administracijo in visoke stroške.

Od leta 2013 sta IUCAB, (katerega član je tudi GZS-Podjetniško trgovska zbornica, Združenje trgovskih agentov Slovenije) in EuroCommerce vložila velik napor, da predstavita Evropski komisiji koristi direktive. Tehtni argumenti, ki so bili predstavljeni v postopku javnega posvetovanja so komisijo pripeljali do zaključka, da je potrebno ohraniti direktivo v sedanji obliki. Dosežen uspeh kaže na pomembnost panožnega združevanja na ravni držav članic in v mednarodnem prostoru. Kaže na kvaliteto dela znotraj združenj. Vsi člani IUCAB so lahko ponosni, da predstavljajo del takšne organizacije.

»Novica o ohranitvi direktive je zelo dobra za vsa podjetja in člane IUCAB. Ekipa IUCAB z odvetniki in strokovnjaki iz poslovnega sveta si je od leta 2013 prizadevala za ohranitev direktive, saj ta zagotavlja varnost za vse udeležence v mednarodni trgovini.« pravi Olivier Mazoyer, (Francija) predsednik IUCAB.

Izjava za javnost IUCAB

Fotogalerija